вторник, 24 май 2022 г.

Портрети: Мария Кунчева

 

Мария Кунчева
почетна грамота "Неофит Рилски" 2022

Г-жа Мария Кунчева работи като педагогически съветник в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Хасково, от 1995 година. За това време тя се утвърди като висококвалифициран педагогически специалист. Знаеща, можеща и активна, непрекъснато се развива и обогатява професионалните си знания и умения чрез участие в разнообразни курсове, обучения и специализации. Самата тя е експерт обучител  на педагогически специалисти, кариерни консултанти, заети и безработни младежи. Участва активно в квалификационната дейност на институцията и е провела в училището следните обучителни курсове:

      ü  „Превенция на училищното насилие, агресията и други негативни прояви“

      ü  Стрес и техники за справяне със стреса

      ü  Работа в екип

      ü  Асертивно поведение

      ü  Преодоляване на бариерите в общуването между учители, родители и деца

      ü  Комуникативни умения

      ü  Трениране на успешни родители

      ü  Трениране на успешни учители

      ü  Интерактивни техники за работа в часа на класа

Като педагогически съветник подкрепя учениците в желанието им да опознаят себе си, насърчава ги да развиват емоционалната си интелигентност,  подпомага ги в създаването и усъвършенстването на социални и жизнени умения, посредник е при решаването на конфликтни ситуации между връстници. Провежда индивидуално консултиране на ученици, родители и педагогически специалисти, групови тренинги в часа на класа с цел превенция на негативните явления, координатор е в процеса на осигуряване на общата и допълнителната подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в училището.

Г-жа Мария Кунчева е ръководител и член на работни екипи по различни проекти:

      ü „Училището - традиция и бъдеще”- въведен елемент на униформа по проект “Да направим училището привлекателно за младите хора”

      ü „Силни без насилие” - преодоляване на агресивното поведение сред ученици от VI и VII клас

      ü „Мисия скаут” - развиване на умения за оцеляване в трудни ситуации за ученици от V и VI клас

      ü „Изречено на глас: опасност”- повишаване на осведомеността за трафика на хора

      ü „Училище без насилие” – развиване на умения за преодоляване на агресивното поведение за ученици от III и IV клас

      ü „Доброволчеството - ключов фактор за развитие на общността“

      ü „Училището - зона за филантропия“

      ü „Вяра в семейството”- изграждане на мрежа за идентифициране на деца в риск чрез провеждане на фамилни групови конференции

      ü  „Обединени срещу трафика” – запознаване на учениците от VII и VIII клас с опасностите в интернет и криминализирането на трафика на деца

 

      ü „Общността в отговор на насилието” – развиване на уменията на учители и родители за разпознаване и докладване на видовете насилие

      ü  Клуб „Доброволец” по проекта „Твоят час“

      ü Клубове „Училищна медиация”, „За личностно развитие” и „Ще оставим две следи“, Училище за родители – по проекта „Пъстро етно” на община Хасково

През дългогодишната ѝ работа г-жа Мария Кунчева е участвала в организирането на 22 благотворителни кампании за събиране на средства за подкрепа на деца от социално слаби семейства, децата на бежанци, пътуващи ученици, нуждаещи се от животоспасяващи операции. Част от тях са се превърнали в знакови за училището ни: „С вкус на Коледа“, „Великден за всеки“, „Подари надежда вместо цвете“ и „Заедно можем повече“.

Ръководеният от г-жа Кунчева  „Клуб на доброволеца“ участва в престижни инициативи и печели призови места. Две поредни години (2014 и за 2015 г.) училището е носител на наградата „Доброволческа инициатива на годината“. Националният алианц за работа с доброволци ежегодно присъжда на ученици от училището отличието „Рицар на доброто“.

Зад всички тези факти за постижения и награди стои един усмихнат и лъчезарен човек, готов винаги да реагира с необходимата професионална компетентност, внимание и отзивчивост. Разностранност, креативност, всеотдайност и новаторство са качествата, с които госпожа Кунчева дава пример на подрастващото поколение и допринася за обогатяването и утвърждаването на СУ „Св. Паисий Хилендарски"  като училище с авторитет в града ни.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар