петък, 8 май 2020 г.

Портрети: Мариана Ангова



Учител –дъга. Така бих определила Мариана Ангова – всеки път, когато ми се налага да работя с нея, тя искри в нов за мене цвят. В първия момент непозната сякаш и после, лека-полека ще се разтвори и ще заискри с още повече нюанси и цветове. Колкото повече я опознаваш, толкова повече ѝ се доверяваш – тя никога няма да те подведе. Отговорен професионалист пред себе си, пред ученици, родители и пред колеги. Никога няма да откаже помощ каквото и да ѝ струва това като усилие, труд и време.

Тя умее да излъчва сигурност, спокойствие и добронамереност и в същото време да внушава респект. Тя се стреми да научи учениците си първо да повярват в собствените си сили, а след това, че няма нищо непостижимо, когато се работи с желание. Ето това стои в основата на нейната философия на преподаване. И когато това се случи, и ученикът повярва в собствените си сили, той лека-полека се доверява на своя първи учител. Учител с главна буква, защото Мариана Ангова е преподавател, който учи децата  да изказват и защитават своето мнение без страх и притеснение.

И най-накрая ще си позволя да направя още едно сравнение – за мен Мариана Ангова е горска теменужка. Тя също като цветето свежда глава и ненатрапливо, тихо работи, но ароматът ѝ се носи надалеч.


Диана Тенева




Няма коментари:

Публикуване на коментар