четвъртък, 24 май 2018 г.

Честит 24-ти май!

   Честит празник, благословени българи!
Днешният ден е много специален за всички нас! На този ден почитаме светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Освен тях не трябва да забравяме и техните ученици: Климент Охридски, Наум, Ангеларий, Горазд, донесли буквите в България, както и цар Борис, благодарение на чиято далновидност и напредничавост позволява на свещените знаци да достигнат до нас. Трябва да сме горди и да браним със зъби и нокти това, дето ни е завещано от нашите мъдри деди. Без онези малки знаци как сега щяхме да изписваме имената си, мислите си и всичко, което искаме да предадем  на нашите внуци и правнуци. Буквите са онова безценно и свещено оръжие, дето ще ни извиси до небивали висини. Благодарение на буквите, словото ние знаем каква е нашата история, какво са правили нашите предци и как са се запазили като нация. Буквите са свещени за всички нас, защото благодарение на тях ние сме се запазили като народ. Не сме се предали в хиляди битки, но най-важната е, че трябва да запазим облика си, идентичността си и уникалността си чрез ония малки знаци. Те трябва да ни правят щастливи, че сме една от малкото нации, дето ползва самостоятелна и различна от другите азбуки. Нека пазим и предаваме на бъдещото поколение нашата красива азбука. Чрез нея ще се запазят и нашите идеи, история и бъдеще.
   Чести празник, скъпи учители! Вие сте тези, дето пренасяте магията на графичните знаци в съзнанието на всеки, поискал да се учи. Благодарение на Вас всеки човек може да чете и пише, може да напише собствената си история или да сътвори чудеса. Вие сте тези, които неуморно всеки ден се трудите и карате и другите да го правят. Вие сте в основата на всичко, което се случва на тоя свят. Прекланям се пред всички Вас, заради усилията, търпението, силата, постоянството и желанието да дадете на всяко дете частица от мъдростта дето сте трупали цял живот! БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВСИЧКО!
   На този ден, изпълнен с много трепет и вълнение, един ЧОВЕК и УЧИТЕЛ бе удостоен с почетно отличие на министерството на образованието и науката "Неофит Рилски". Елза Близнакова - учител по биология и здравно образование в Средно училище"Св.Паисий Хилендарски" -  получи признание за своя труд, упоритост и дръзновение. Тя е човек, който не спира и за миг да дава, да приканва, да променя съдби. Днес получи признанието, което трябваше да получи много по-отдавна. Благодарим ѝ за всеотдайността, подкрепата и любовта, с която ни дарява всеки миг. Като брънка от този великолепен екип, тя ни направи горди и истински щастливи. БЛАГОДАРИМ ТИ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ, ЕЛЗА!
   Не на последно място имам честта да споделя и за отличието на две ученички от училище "Св. Паисий Хилендарски". Христина Паталова и Виктория Димитрова бяха отличени за отличен успех и високи резултати, постигнати на участия в многобройни олимпиади. Благодарим Ви за успехите, момичета! Гордеем се с Вас! Благодарение на тези момичета, както и на още много всеотдайни ученици, всички ние получаваме нагледно признание за вложения труд.

Честит празник на книжовността и словото!


















Няма коментари:

Публикуване на коментар