понеделник, 21 ноември 2016 г.

ПОТАЙНОСТИТЕ НА ХАСКОВО

Учените говорят за потайностите на Рим – Вечният град, българските археолози – за потайностите на София – древният град Сердика, а ние – малките журналисти, ще ви разведем из потайностите на град Хасково.
 В този мъглив есенен ден се намираме пред Камбанарията до Монумента Света Богородица на парк Ямача. Оттук само на едни стълби разстояние се намира обектът на нашия репортаж.
Тръгваме. Вървим и се любуваме на есента. А тя бе изляла без жал своята палитра върху дървета и храсти. Чудна красота! Всичко е поръсено сякаш със сребро, а росата бе оплела тънка паяжина върху листата и златистата шума.







 Вече сме пред старите параклисови порти. А те разказват истории…
ПАРАКЛИС „СВЕТО ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ”
Параклисът е издигнат на хълма Ямача преди повече от седемдесет години в чест на празника Възнесение Господне. Първоначално храмът е без иконостас и не е изографисан. Всяка година на Възнесение Господне – Спасовден, миряните от Хасково и околията правели тук голям събор. За съжаление, през 50-те години на миналия век, параклисът „Възнесение Господне” е иззет от лоното на църквата и е използван като склад на предприятието „Паркове и градини”.
 Едва след идването на демокрацията в България през 1989 година Божият храм е върнат на църквата и започва неговата цялостна реставрация. Дърворезбарят Стоян от село Динево създал  прекрасен иконостас, а стените са изрисувани от хасковския зограф Владимир Димитров.

Потайностите на Хасково разказват истории. Истории за времена, когато човеците са позволили една идея да убие друга идея. Ние, съвременните деца, се питаме ЗАЩО.




Клуб "Журналист"

Няма коментари:

Публикуване на коментар