четвъртък, 23 май 2019 г.

Портрети: Диана Тенева

 

Диана Тенева - старши учител по английски език

Паисиева награда 2019
почетна грамота "Неофит Рилски" 2020

Г-жа Диана Тенева започва работа в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Хасково, през 1999 година като преподавател по френски език. Любовта ѝ към чуждите езици и лекотата, с която ги овладява, стремежът ѝ към непрекъснато самоусъвършенстване и нови предизвикателства, я мотивират през 2004 година да придобие нова специалност: бакалавър – английска филология. Днес тя работи като преподавател по английски език и главен учител в прогимназиален и гимназиален етап. За това време се утвърди като висококвалифициран педагогически специалист. Ученето през целия живот е нейно кредо. Тя непрекъснато се развива и обогатява професионалните си знания и умения чрез участие в разнообразни курсове, обучения и специализации. Предава познанията си на колеги, създава интелектуална среда. Член на работни екипи по проекти с национално и европейско финансиране.

Г-жа Тенева е поет по душа. Има издадени няколко стихосбирки. Проявява подчертан интерес към японската литературна форма хайку. Нейни творби са публикувани в японски вестници и списания, както и в много други англоезични списания. Носител е на престижни литературни награди. Любовта си към четенето и писането г-жа Тенева предава и на своите ученици, мотивирайки ги да творят. Умело открива заложбите и способностите на всеки ученик, като насърчава развитието и реализацията му. Успоредно с учебния процес усилено подготвя учениците за участие в олимпиади, състезания и конкурси.

Заедно със свои ученици тя списва и издава електронния вестник „Послания“ и участва в издаването на училищния вестник „Звънче“. Създава и поддържа училищния блог „Моят Паисий“, в който се отразяват всички значими събития от училищния живот.  Създава неформалния Messages Club - ученически клуб, в който работи по различни творчески проекти с деца с подчертани литературни заложби.

Резултатите от нейната творческа дейност са видими - участници от Messages Club имат публикации в престижното международно списание за кратки източни форми cattails: The Official Journal of the United Haiku and Tanka Society. Нейни ученици са класирани на 15-ти – 16-ти Световен хайку конкурс „Живи неща“, организиран от JAL FOUNDATION, Япония, и творбите им са публикувани в сборниците „Живи неща“ (2017 г.) и „Спорт“ (2019 г.) . 

    Активно е участието ѝ и в проекти на Министерство на образованието и науката:

            Проект „УСПЕХ“

            Проект „Твоят час“

            Проект „С грижа за всеки ученик“

Резултатите от проектите са: създаване на текст на училищния химн; отпечатване на антология „България“, стихове на френски език; изработка на книжки оригами на различна тематика; изработка на лапбук, постери за насърчаване на грамотността; състезание „Стани богат европеец“; сборник „Дневникът на един европеец“; павилион на европейските страни; сборник „Земя на откриватели“; постер „British isles”.

Г-жа Диана Тенева участва активно в благотворителните кампании на училището, за събиране на средства за подкрепа на деца от социално слаби семейства, деца на бежанци, нуждаещи се от животоспасяващи операции: „С вкус на Коледа“, „Великден за всеки“, „Подари надежда вместо цвете“ и „Заедно можем повече“.

Съвременен будител, новатор, творец, поет, пътешественик във времето и пространството, вдъхновител, благодетел, човек с изключителни заслуги за издигане на имиджа и авторитета на СУ „Св. Паисий Хилендарски" в региона, страната и света.



Няма коментари:

Публикуване на коментар