четвъртък, 23 май 2019 г.

Магията на българския фолклор - представителна изява на клуб "Етнография"

Има една магия, която пази българското хилядолетия. Тя е съхранила в сърцето ни този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал, когато отворим раклата на баба или се докоснем до престилката на прабаба. Тази преплетена шарена черга е нашият, български фолклор. Там, където все се връщаме, когато търсим идентичността и автентичността си.Фолклорът представлява един отделен свят, който ни говори чрез музика, танц, дори чрез цветовете и шарката на шевицата. В него е събрана философията на цял един народ, всички песни и танци – това е нашата история, това е България .Той е връзката ни с минало, бъдеще и настояще, той е бил неизменна част от живота на българина, съхранил се е във времето и днес намира място в сърцата на всички нас. Всеки, който е имал удоволствието да наблюдава тази магия, е останал възхитен от прекрасните ни носии, песни и танци. Ето защо е толкова впечатляващ и необикновен българският фолклор.
Ние, учениците от 3 „В“ клас се потопихме в тази магия с помощта на госпожа Диана Желязкова и изучихме част от българските празници и обичаи, запознахме се с песните, танците и облеклата на различните фолклорни области в България. Оказа се, че българката не само е изработвала изкусни черги, сукмани, престилки. Тя е носела и красиви накити, а дрехите ѝ са преливали от цветове и багри. Прекрасните шевици продължават да ни впечатляват с прецизността и красотата на изработката си.
Опитахме се да се докоснем до тази красота в нашите занятия и при посещенията си в историческия музей. Станахме по-добри, научихме се да ценим българското и да работим в екип.  Горди сме, че една от най-известните български песни –  “Излел е Дельо хайдутин” , която днес обикаля Космоса, също идва от България.
Ето част от нещата, които изработихме:



































Няма коментари:

Публикуване на коментар