четвъртък, 23 май 2019 г.

За най-българския празник

Върви, народе възродени 

     Този стих от всеучилищния химн, създаден от поета Стоян Михайловски и композитора Панайот Пипков в чест на солунските братя Кирил и Методий, отдавна се е превърнал в свещен за всеки българин. Той е знак за съпричастност и възхвала на делото на първоучителите. Още от Възраждането Денят на Св. Св. Кирил и Методий – 11 май е наричан Българският празник, Народният празник, Българският Великден. Това е така, защото солунските братя се честват не само като светци, но и като първоучители, първотворци – създатели на българската азбука, основоположници на българската книжнина и език. 
           През Възраждането датата 11 май трайно се налага като ден за църковна прослава и всенародно честване на делото на Св. Св. Кирил и Методий. Тази традиция продължава и след календарната реформа през 1916 г., когато започва да се празнува на 24 май. 
      През втората половина на XIX век в Цариград, както и в градовете Пловдив и Шумен, се отбелязват първите тържества за възхвала на делото на двамата славянски братя. Идеята е възприета и бързо се разпространява по цялата българска етническа територия и българските колонии в чужбина. Инициатори са църквата, интелигенцията – в лицето на училищни и читалищни дейци, и заможната търговска прослойка, за която по-късно изследователите ще отбележат, че притежават „възрожденски дух“ и „възрожденски ценности“. 
         Нараства интересът на българина към книжнината и писаното слово. Грамотността става необходимост, а училището и учителите са престижна институция и уважавани личности. Налице е духовен подем, в който особена значимост придобива делото на Св. Св. Кирил и Методий. Сътвореното от тях е оценено по достойнство, за да се превърне Денят им във всеобщ национален празник, когато всеки българин приема в сърцето си този ден и се чувства горд от културните ни постижения. 
       И тази година за пореден път ще отбележим тази светла дата в празничния български календар, която винаги ще ни напомня, че образованието, книжовността и знанието могат не само да възродят един народ, но и да го изведат към светли бъднини!

Чанита Ангелова, ръководител на клуб „Журналист“





Няма коментари:

Публикуване на коментар