понеделник, 25 декември 2017 г.

Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!



   Бъдни вечер е! Тя похлопва вече на всяка врата. Бъдни вечер настъпва и се готви да влезе в домовете, сърцата и душите. Тази вечер е много специална за всички нас. Тази вечер се е родил Божият син. След хиляди перипетии Христос се ражда в един обор. Нищо не е случайно в това! Този факт ни показва, че не трябва да мислим и се стремим към материалното в живота, а да търсим добротата и любовта, които да ни водят в Живота. Духовното трябва да бъде над всичко друго. Раждайки се, Божият син е готов да жертва себе си, за да бъдат изкупени нашите грехове. Идвайки на този свят ни носи малкото чудо, което да изпълни дните ни.
   На този ден цялото семейство се събира около трапезата. На пода се постила слама, а върху нея се слага трапезата. В огнището се слага ритуално приготвеният бъдник. На трапезата има само нечетен брой постни ястия. Най-възрастният мъж разчупва погачата. Най-напред се отделя късче за Богородица, а след това раздава и на всичките членове на семейството. В погачата обикновено се поставя сребърна паричка и други късмети. На когото се падне парата, той ще спечели най-много през годината. След вечерята софрата не се вдига, защото има поверие, че небето се отваря и починалите се връщат при близките си, та и за тях трябва да има по малко.
   След Бъдни вечер настъпва Коледа. Един от най-светлите празници за всички християни. На този ден по домовете обикалят коледари и пеят песни за здраве и берекет по домовете. Ястията вече не са постни. Семейството се е сбрало под покрива на родния дом, за да е силно и единно винаги. На Коледа или Рождество Христово на този свят е дошъл Божият син, за да ни научи на няколко позабравени ценности. 
   В наши времена считаме, че Коледа е ден за подаръци, но не е така. Това е денят на равносметката. Денят, в който трябва да си простим грешките едни на други, да си спомним, че чудото, изпратено ни от Бог се нарича Доброта, Любов и Прошка. Нека отворим сърцата си, да бъдем по-добри към близки и непознати, да заменим омразата, завистта и алчността с любов, да се научим да прощаваме, за да сме и ние простени. Само тогава ще бъдем истински щастливи. Светът ще се промени, очите ни ще могат да виждат малките чудеса, дето се случват навред. Нека вярваме и с вяра крачим по пътя си, и тогава ще постигаме по-лесно целите си, и ще мечтаем по смело. Надеждата винаги трябва да  пазим в сърцата си, защото тя е искрицата, дето ще ни свети и в най-тъмната нощ.  Ако успеем да променим най-напред себе си, ще можем и света да променим.
   Днес е Коледа! Да бъдем щастливи с това, дето имаме и да прославяме Бог за туй, дето ще ни изпрати като дар на тоз прекрасен празник. Честито Ви Рождество Христово! 








Камен Василев

Няма коментари:

Публикуване на коментар