петък, 14 април 2017 г.

РАЗПЕТИ ПЕТЪК






Днешният петъчен ден от Страстната седмица е най-тъжния ден за всички християни.Защо днешния ден е наречен Разпети петък? На Велики петък е разпнат Божия син Исус Христос. със смъртта си той изкупва всички грехове на хората на тази планета. Заловен след предателството на Юда е подложен на много мъчения и накрая е разпнат на кръста. След като и последния дъх излиза от Исус, тялото му е погребано в пещера, чийто отвор е запречен от голям камък. На входа са поставени пазачи. 

Същината на днешния ден не е празнична. Днес всички християни скърбят за загубата на Божия син. Дошъл на таз земя с единствената цел да изкупи нашите грехове и да ни даде опрощения. На днешния ден се отива на църква и се минава под плащеницата, с която е било обвито тялото на Исус и погребано в пещера. Минаването под плащеница на Разпети петък е вид символично погребване на човешките грехове, които Христос изкупува със смъртта си. Затова през целия ден хората минават за опрощение и за здраве. Богословите обясняват, че всъщност минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил.

 Днешния ден е важен за всички нас. Ако вярата е съхранена в душите ни трябва да преклоним глава пред Исус и да се помолим за него. Трябва да измолим за опрощение на всеки наш грях, извършен волно или неволно. А има за какво да се покаем! Всеки ден ние сме изправени пред нови прегрешения. Нека поне за миг да се спрем и да помислим дали и ние не сме били на мястото на Юда в някой момент. Дали сме се поддали на изкушението за шепа сребърници да продадем честта си, вярата си или нашите идеали? Дали не сме заставали в тълпата и да сме пожелавали "смъртта" на нечия бедна душа с цел да постигнем материалните си цели? В друг случай изправени пред лицето на врага си ние навярно сме се отричали от всички и всеки само за да спасим от наказание бедното си съществуване. А дали сме готови да дадем всичко, което притежаваме, за да помогнем на ближния си? Можем да си зададем още куп въпроси, да се замислим кои и какви всъщност сме. Но днешния ден ни напомня за уроците, които Исус ни предава. Нека да преклоним глава и да се помолим на Бог за опрощение на греховете си. Молейки се на Бог, да споменем близки и приятели, познати и дори враговете си. Всеки ще бъде съден според делата си. Нека допуснем добротата в сърцата си, да се смирим и да даваме всичко, за да сме от полза на ближния си. Тогава навярно ще бъдем опростени. В този миг ще пораснем, ще станем по леки и ще можем да летим. Най важното в тоз живот е да запазим човечността си, добротата си и любовта си към ближния. 

Бъдете благословени и носете вярата в душите си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар