неделя, 11 септември 2016 г.

История на училищните символи






Нашето училище за пореден път доказа, че е средище на учители-новатори и ученици-творци. След преписа на “История славянобългарска” този път те се заеха да направят самото произведение разбираемо и достъпно за деца. Ето защо учениците от 7в клас под ръководството на г-жа Чанита Ангелова направиха извадки от оригиналния текст, а ученици от 5ти, 6ти и 7ми клас ги илюстрираха с помощта на  г-жа Олга Кончева.

            Нарекохме нашата книжка българска библия, защото „Историята” е началото на усещането за българското, родното», споделиха пред екипа ни съставителите.

            Подобно издание се прави за първи път в България и ние можем с право да се наречем “следовници достойни на Паисий”, защото тя е логическо следствие на цяла поредица от изследователски търсения и работа на ученици и учители още от 2001 г. Тогава бе съставена юбилейна книга “150 години училище”, проследяваща пътя на училището ни от неговото създаване през всички превратности на времето до наши дни.

            Следващата стъпка на изследователския екип бе да направи препис на Паисиевата “История славянобългарска”, като за целта бе използван преписа на Софроний Врачански, любезно предоставен от Регионална библиотека “Христо Смирненски”, гр. Хасково. Копието бе изработено от десетокласници през 2003 г.

            През следващата 2004 г. бе зографисана икона на Св. Паисий Хилендарски върху специално обработено дърво. Използваният първоизточник е храмовата икона на църквата “Св. Паисий Хилендарски” в гр. Стара Загора. Творбата е изрисувана по всички канони на църквата от единадесетокласници и дванадесетокласници под ръководството на Магдалена Митева, завършила иконопис в Художествена академия, София. Тогава също е изработена и молитва към светеца – отново на специално обработено дърво и според църковните канони.

            Следващото творение бе житие на Св. Паисий Хилендарски като дар от зрелостници от випуск 2005 г.

            Следващата 2006 г. година бе юбилейна за нас и тогава бе издирен печата на йеромонах Паисий и изработен с пирограф като дар за училището от седмокласничка. По повод на същия юбилей бе направено и верую, което бе публикувано в празничния брой на в-к “Паисиев плам”.

            През 2007 г. шестокласници създадоха книгата “Живи следи” – романизирана биография на Св. Паисий Хилендарски в 10 картини с текст, които са подредени на изложба в училище.

През същата година е събрана експозиция за историята на училището ни и е направен училищния музей.

            За патронния празник през 2009 г. е написан и училищният химн. Автор на текста е Диана Тенева – учител по английски език, а музиката е създадена от Галина Хасабалиева – учител по музика.

През същата година е направена изложбата “По стъпките на Паисий” със снимки от Духовно-историческия център в гр. Банско, където има възстановка на монашеската килия на Паисий.

            И ето стигаме до “ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА” – БЪЛГАРСКАТА БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА, която се явява логически завършек на цялата досегашна изследователска работа за личността на Св. Паисий Хилендарски. Творческото претворяване на “Историята” й позволява да заживее нов живот, напълно разбираема за читателите си.

           

Клуб “Журналист”

Няма коментари:

Публикуване на коментар