сряда, 9 ноември 2022 г.

КАМПАНИЯ ,,ЕКО ШАМПИОНИ‘‘ 2022

 

Кампанията се провежда в тясно партньорство с Община Пловдив, Община Хасково, Община Враца, Община Дупница и Община Вършец

Община Хасково е една от четирите общини в страната, избрана от ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ да е част от второто издание на проекта ,,Екошампиони‘‘, който ще започне в Хасково през 10 октомври 2022г. ,,Екошампиони‘‘ е кампания имаща цел да достигне до учениците от 1 до 12 клас във всички училища в град Хасково. Кампанията също има цел да мотивира учениците да събрат разделно и да рециклират пластмасови и алуминиеви отпадъци и така да помогнат за чистотата на природата и града, в който живеят. В рамките на един месец учениците и техните семейства ще събират вкъщи опаковки от пластмасови бутилки за еднократна употреба от вода и безалкохолни напитки и алуминиеви кенове. Учителите от своя страна ще се регистрират в платформата ,,Рециклиращо училище‘‘, след което ще имат възможност за използване на безплатните образователни ресурси и преподаване на еко уроци в клас. На всяко училище са предоставени ресурси, включващи поне по един жълт чувал за всеки ученик. Победител ще бъде училището, предало най-много уроци и събрало най-голямо количество – измерено в килограми отпадъци от опаковки.

Отчитане на резултата и определяне на победител

Резултатът на всяко училище се определя по точкова система, която се изчислява на база следната формула:

Класиране за активно включване= килограми отпадък на 1 ученик* коефициент 0,75

Класиране за преподадени уроци= брой изтеглени уроци* коефициент 0,5

Класиране за общо количество= общо килограми рециклируеми отпадъци* коефициент 1,2


Голямата награда за училището победител:

o   ,,Зона за еко-междучасие‘‘, оборудвана с места за сядане и почивка (тип пуфове/ барбарони), малка библиотека с книги/ настолни игри, масичка и информационно табло. Зоната ще бъде модулна, така че да може да се постави на най-подходящото място, избрано от училището

o   5 футболни, 5 баскетболни и 5 волейболни топки

o   Купа за училището победител

 

Награди за всяко училище, участвало в кампанията:   

o   5 футболни

o   5 баскетболни

o   5 волейболни топки

o   Грамота за участие с отбелязано количеството събран материал



СУ ,,Св. Паисий Хилендарски‘‘ ще приключи с кампанията на 11 ноември 2022г.

           Представител на ЕКОПАК България ще посети училищата в указания ден, ще измери събраните количества и ще извози жълтите чували  за рециклиране на 11.11 от 9:00 – 10:00ч.

Училището-победител ще получи наградата си на специална церемония, на която ще се отчетат резултатите от кампанията. Мястото и датата на провеждането ѝ ще бъдат уточнени допълнително.



Благодарим на всичките ученици, семейства и учители, които активно участваха в кампания ,,ЕКОШАМПИОНИ‘‘. Много благодарим на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ, която е избрала нашата община да е част от второто издание на проекта ,,Екошампиони‘‘.

УСПЕХ!


Дефне Мюнюр

репортер от клуб "Послания"


Няма коментари:

Публикуване на коментар