неделя, 12 март 2017 г.

РОДОЛЮБИЕТО ДНЕС

Родолюбието е нравствена ценност. Да си родолюбец, значи да обичаш отечеството си , да се гордееш с неговото минало, да се прекланяш пред природните красоти, да защитаваш всичко, що е свързано с духовните и материални ценности на своя народ. Най-трудно е да си родолюбец днес, когато се възхвалява Западът, а в същото време родината, езикът и културата ни са подценявани. Много често срещаме хора, които в самозабрава сипят хвалебствия за държавите, в които работят като наемници. Те умишлено вмъкват чуждици в разговора и като че ли със своето родоотстъпничество разкриват превъзходството си пред нас, обикновените хора. Забравят, че България е една от най-старите държави в Европа, че ние, българите, още в края на 9 век имаме своя писменост, култура и духовност, превъзхождащи останалите държави. Словото на Кирил и Методий и българската книжнина се разпространяват от Адриатическо море до Урал и от Бяло море до Северния ледовит океан.
Може днес страната ни да е разорена, да нямаме развита икономика, но това не ни пречи и в своята бедност да се гордеем, че сме българи, че живеем в благословена, богоизбрана страна.
Да си родолюбец днес е от особено значение, за да съхраниш културните паметници, традициите и нравствените ценности на българина. Да помниш, че земята на Ботев и Левски е свещена. Да разобличиш хулителите на българския народ с гневните слова на Паисий. Да любиш и тачиш като Вазов.
Да си родолюбец значи да вярваш, че България ще се възмогне и пак ще бъдем такъв народ, какъвто сме били в миналото.

ЗИП – 11 клас и клуб „Журналист”





1 коментар: