събота, 14 януари 2017 г.

2016 NEW WORDS




Класацията на Oxford Dictionaries за новопоявили се думи или фрази, които придобиват широка популярност, защото назовават горещи теми, настроения или нагласи през годината.

Post-truth / Пост-истинно
Значение: прилагателно, свързано с или обозначаващо обстоятелства, при които обективни факти са по-малко влиятелни във формирането на общественото мнение, отколкото емоционални призиви и лични убеждения.

Adulting / Да се държиш като възрастен
Значение: практиката да се държиш по начин, който е характерен за отговорен възрастен, особено в постигането на обикновени, но задължителни задачи.

Аlt-right / Алтернативно дясно
Значение: идеологическа фракция, асоциирана с крайно консервативни или реакционни възгледи. Тя отхвърля мейнстрийм политиката и използва онлайн медии, за да разпространява умишлено дискусионно съдържание.

Brexiteer / Брекзитър
Значение: човек, който е "за" излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Chatbot / Чатбот
Значение: компютърна програма, създадена за да симулира разговор с хора, основно в интернет.

Coulrophobia / Страх от клоуни
Значение: краен или ирационален страх от клоуни.

Glass cliff / Стъкленa скала
Значение: използва се като препратка към ситуация, в която жена или член на малцинствена група се изкачва на лидерска позиция в предизвикателни обстоятелства, в които рискът от провал е голям.

Hygge / Състояние на уют и блаженство
Значение: черта за уют и комфортна празничност, която поражда чувство на доволство и благополучие (счита се за определяща характеристика на датската култура)

Latinx / Латинкс
Значение: човек от латиноамерикански произход или потекло - важи и за двата полa и се използва като алтернатива на Латино или Латина

Woke / Осъзнаване
Значение: сигнал за несправедливост в обществото, особено расизъм, първоначално се използва от афроамериканци

Източник: Oxford Dictionaries New Word 

Няма коментари:

Публикуване на коментар